Бургас - забележителности

Десетилетия историците водят спорове дали Бургас е нов или древен град. Едно е сигурно – много са доказателствата, че територията на България, в района на Странджа, може би на няколко километра от Бургас е възникнало човечеството. В настоящата статия ще разкажем само за няколко съвременни интересни места, които да посетите по време на престоя в Бургас.

Окръжен исторически музей Бургас - основан през 1925 към археологическото дружество. Днес в него има и зала “Археология” с богата колекция от старите черноморски колонии край Бургас. В музея се съхраняват множество керамични съдове, битови предмети, монети и накити от античността, каменни надгробни плочи, плочи на тракийски конници, сечива и макети на древни селища. Има експонати от по-новата история, снимки на възрожденци и народни будители, на българи от този край, оставили диря в отечествената история.

Градската художествена галерия на Бургас е създадена през 1945 със зали за чуждестранно изкуство, за произведения на български живописци и за икони на възрожденски иконописци.

Морската градина е разположена на висок бряг и цялата е прорязана от множество цветни лехи, дървета и скулптури. В нея има бюст на полския поет и революционер Адам Мицкевич, пребивавал в града през 1850. В градината се намират казиното и летният театър, в който ежегодно се провежда Международният фолклорен фестивал.

Централният плаж се намира под морската градина и до него се стига по красиво и разклонено стълбище, обрасло в зеленина. Пясъкът има много примеси от магнетит и затова е тъмен. Градът има и северен плаж, близко до квартал Изгрев, в съседство със солниците.

Етнографският музей на Бургас съдържа интересна сбирка от традиционни кукерски маски и характерните за региона костюми, битови предмети и обредни атрибути. Има видеозала, където се прожектират филми с етнографска и историческа тематика, изложени са множество традиционни български тъкани и шевици, характерни за областта. Помещава се в къща от 1873, обявена за паметник на културата.

Природонаучният музей съдържа много експонати, разказващи за геологическите особености на земята и на региона, на флората и фауната. Изложени са над 1200 експоната, свързани с насекоми и влечуги. Представени са повече от 140 вида риби, растения от странджанския край, защитени и ендемитни видове.

Филхармонията, Операта и Драматичният театър се помещават в три отделни сгради и функционират през целия сезон. Наред с Кукления театър те дават културния облик на града с интересните си концерти и представления.

Забележителност на Бургас е Арменската църква, намираща до хотел България. Строена е през 1855 от арменската общност в Бургас, подпомогната от българи.

Фестивалите и празниците в Бургас са много.