Хилядолетна история, духовност, търговски нюх

Преди повече от 32 века древните траки са заселили малкия полуостров, свързан чрез тесен провлак със сушата. Възниква Несебър, един от най-древните градове на Европа.
Предимствата на защитеното от вълните и стръмния скалист бряг късче земя е безспорно. Малкото рибарско селище започва своя път през хилядолетията с името дадено му от траките – Менабрия.
За етимологията текат оживени дискусии. Безспортно е, че „брия“ означава град. За Мена се спори – дали е името на основателя на селището известен ту като Мена, ту като Мелса, или е по някакъв начин е свързано с думата „мена“ (размяна). Когато говорим за Несебър, определено и двете предположения звучат логично. В по-късни векове градът става важен търговски център и един от първите в Европа, който сече собствени монети.
Няколко века след първите заселници, около 6 век пр.Хр. на се основава Месембрия – елинска колония. Започва бурно развитие на града. Наличието на пристанища, разположени в малките заливчета, тласка търговията напред. Изграждат се масивни крепостни стени, които и днес на мястото си. В крепостта се оформят квартали със жилища и работилници. Строят се храмове, театър, гимназион (място за обучение на атлети), училище. III–II в. пр.Хр. е апогеят в развитието на Месемврия.
Самото разположение на града е предпоставка следи от тези дребни цивилизации да съществуват и да са достъпни за любителите на историята. Осигурете си време през Вашата ваканция, за да ги разгледате. Има редовен транспорт от Слънчев бряг и Равда. И двете места са на пешеходно разстояние от Несебър за свикналия с големия град човек.
Няколко десетилетия пр.Хр. римляните завладяват града и го превръщат във важем търговски и културен център на Черноморското крайбрежие. Новото име е Месемврия. В града се строят красиви базилики, крепостните стени се укрепват, изгражда се градска канализация и терми.
Според историците Несебър става за пръв път български град през 705 година. Това се случва по споразумение на Тервел и Юстиниян. Градът се превръща в главната търговска врата на България към света. Загубата по-късно му се чувства особено силно. През 812-та година Крум завзема Месемврия и възстановява ролята на града в икономиката на страната.
За пръв път името Несебър, считно за славянско, се появява при цар Симеон. Разцвет достига при Иван Александър. През тези векове Несебър продължава ролята си на важен търговски и културен център.
През 1453 г попада в пределите на Османската империя и остава жизнен с нов възход при  Възраждането.
Оттогава и датира сегашния романтичен и вдъхновяващ вид и артистична атмосфера. Те привличат  туристите, българи и чужденци, и остават невероятни спомени.
Ако желаете да се потопите в чар на този вечен град, на Ваше разположение са стаи под наем, къщи за гости и красиви хотели в Несебър.