Църквите на Несебър

Несебървечен като морето. Възникнал преди повече от 3200 години на малък полуостров той е отделен от сушата с тесен провлак. Градът е сред най-старите в Европа, запазен и до днес. Оттук са минали много народи. Всяка велика цивилизация е оставила отпечатък. Независимо от това мястото е запазило своя облик. Старият град на Несебър е включен в Списъка на паметниците на Световното културно наследство.

Официалният сайт на Българското православие определя Несебър като „енциклопедия“ на християнското църковно строителство.

На сегашната територия на Стария Несебър са открити следи от 44 църкви. Те са изградени в периода от V до ХIХ век.  Коментира се, че Несебър е бил остров, свързан допълнително със сушата чрез „изграждане“ на провлак.  Предвид факта, че е бил 3 пъти по-голям като територия, то може да се предполага, че храмовете са било повече от 100.

Голяма част от църквите са добре запазени и будят възторг с неповторима архитектура. Хората на Несебър ценят това богатство. Тук са и най-старите в България раннохристиянски базилики.