В стила на Хемингуей: Морето и Другите

Пролетта на 2020 донесе изпитания за хотелите по морето. Събитията ги връхлетяха неочаквано и само 2 месеца преди старта на сезона.

След колебание част от хотелите отвориха, други останаха призрачни през цялото лято. По информация, която приятели на SunnyBeach.com предоставиха, спечелиха онези, които отвориха. Освен, че покриха разходи, те запазиха поне 50% от работните места, и останаха с достатъчно средства за някои ремонти.

За разлика от гъвкавите решения по морето, из вътрешността на страната заведения и хотели очакват външно решаване на ситуацията.

За Нова година в някои хотели изискват отрицателен PCR

Посрещането на Нова година обикновено пълни хотелите във Велинград – SPA столицата на България.  На фона на глобалния стрес, собственици и управители на места за настаняване в града обмислят изискване на отрицателни тестове за COVID-19 като условие за настаняване.

Намерението беше обявено от представител на регионалната структура на Сдружението на хотелиери и ресторантьори Велинград и Западни Родопи - Златко Златанов.

Ако идеята се възприеме и ще се правят безплатни тестовете на всички пристигащи на място в медицински пунктове в хотелите.

Из цялата страна хотели и ресторанти искат затваряне на държавата.

Това искане на БХРА във Велико Търново звучи доста крайно. Действително, ресторантите и заведенията за хранене можеше да се оставят да работят при определени рестрикции. В същото време – барове, дискотеки и нощни клубове да бъдат затворени, тъй като именно там не се спазват мерките.

Към момента хотели и ресторанти към тях имат право да работят. Поставени са определени ограничения: храната да се сервира по стаите. Посетителите са твърде малко и разходите за дейност се покриват по-трудно. Според други представители на бранша, които се възползваха от времето, за да се реорганизират, всичко е въпрос на бизнес-нюх. Те не очакват бизнесът им да легне и да извива ръцете на държавата. Де факто при продължаване на финансирането, „клиентите“ плащат компенсация на ресторантьорите. Това тежи на раменете на всички, дори на онези, които при нормални условия не посещават кръчми.

Aĸo здpaвният миниcтъp действително пoдпишe зaпoвeд зa зaтвapянe нa дейността на бранша, то този бранш ще може да се възползва и от няĸoи дoпълнитeлни пpoгpaми нa пpaвитeлcтвoтo.