Задачи и решения в туризма

Има множество причини хотелиерите по Южното Черноморие да очакват с радостен трепет наближаването на летния сезон. Още в началото на 2021 година три авиокомпании обявиха редовни и чартърни директни полети до летище Бургас. Само една от тях вече е обявила 39 полета на седмица до 14 дестинации, от които  7 нови.

Страната ни се очерта като сигурна туристическа дестинация. Хотелите в Слънчев бряг, Свети Влас, Несебър и Равда използваха времето, за да осмислят своята стратегия и да подобрят предлаганата услуга. Повечето обекти се канят да отворят още през април. Желанието е туристическият сезон да продължи през септември и октомври.

При тези хотели, които предлагат услуги целогодишно се забелязва увеличаване на заетостта извън активния летен сезон.

Отчита се повишаване на броя на резервациите на туристи от Румъния, Великобритания и Скандинавските страни, от Чехия, Словакия и Полша.

Спадът на заявки от руския пазар определено е проблем за хотелиерите. Руснаците се пренасочиха към нашите съседи - Гърция и Турция. Кипър също привлече част от традиционно почиващите по нашето Черноморие. И Испания, и Малта отклониха допълнително процент от тези, които по принцип летуваха в България.

След дългото принудително затваряне, в туризма се очерта и още един проблем – този с трудовата ръка. Голяма част от хората, които разчитаха на работни места в хотелите и заведенията се преквалифицираха и сега работят в браншове, в които има по-голяма сигурност и не зависят от сезонността.

Решение се намери и за това. На незаетите работни места ще се наемат сезонни работници от Украйна и Молдова. Част от тях са наследници на банатските българи, и езикът не е проблем. От хотелиерския бранш са водили разговори с Министър Николова те да бъдат третирани като български граждани и да получат безплатна имунизация.

Следващият проблем е евентуалната промяна на датите на пролетната и Великденска ваканция за учениците. Туроператори и турагенти декларираха несъгласие. Много семейства вече на направили резервации за почивки и евентуалната промяна на периодите ще доведе до проблеми за всички.

В последната година ходът историята направи така, че планирането дори за няколко месеци стана невъзможно с текущите средства. Все повече информация е нужна, за да се проследи тенденцията.

Създадохме SunnyBeach.com  с идеята да подкрепим хотели и заведения, и като цяло туризма.  Свържете се с нашия екип за повече въпроси.