Сезон 2021: България трябва да влезе в зелената зона


Летният сезон 2021 зависи от това, дали България ще гарантира сигурност и ще влезе в зелената зона на безопасност.

Хотелите в Слънчев бряг и Свети Влас се подготвят за лятото. Повечето имат възможност да отворят още през април. През настоящата година ще разчитат изключително на туристите, които ще направят резервации в последния момент.

Дигиталните технологии направиха възможни множество процеси в бранша - маркетинг и реклама, резервации, дори разходки и екскурзии. Хотелите няма как да посрещат виртуални туристи. Техният бизнес е да осигурят настаняване с определени характеристики и услуги на място. 

През настоящата туристическа година освен качество на услугите акцент на всяка реклама ще е безопасността на местата за настаняване, сигурността и здравето на хората.  Трябва да съсредоточим усилия България да влезе в зелената зона. Това е абсолютно необходимо условия летният сезон да е успешен. Морето, плажът, екзотичните преживявания и слънцето вече не са достатъчни за привличане на туристи.

Около това мнение се съсредоточават представители на туристическия бранш, спациалисти в маркетинга, институциите. Има надежди сезон 2021 да е по-силен от 2020. Миналата година пандемията беше вече факт. Стресът от неизвестното спря потока туристи по цял свят. Тази година ситуацията със заболеваемостта продължава да е сериозна. Има обаче няколко ефективни ваксини, ясни са мерките, които трябва да се спазват, вирусът вече е познат.

Спокойствие и сигурност. Това са ключови фактори за привлекателност на хотелите. Спокойствие, че е хигиената е на високо ниво, че персоналът е имунизиран. Препоръчително е работещите в туризма да се приемат като приоритетна група и да се ускори имунизацията им.

По мнение на специалисти, тази година ще се разчита изключително на записвания в последната минута (Last Minute). Дори при нации, които планират своята лятна  почивка година и половина по-рано се забелязва колебание. Това важи за всички дестинации, не само България.

Формалните правила за отваряне и работа на туристическите обекти за лято 2021 са ясни и съгласувани със Световния съвет по туризъм и със СЗО.

Има и въпроси, което все още са отворени. Как ще се подхожда към хора, имунизирани с ваксини, които все още не са одобрене в ЕС. Дали те се приемат за ваксинирани. Това важи с особена сила за работна ръка от бившите Съветски републики.

Несигурността прави така, че собствениците на големи хотели за втора поредна година да се колебаят дали да отворят или не. Ако второто се случи, има огромна опасност определен обект да загуби окончателно възможността да работи в бъдеще.

Началната инвестиция за отваряне всеки сезон е голяма. Това са суми за начално зареждане, за ремонти и почистване, за заплащане преди сезона. Единствената възможност е да има приличен поток от туристи.

Екипът на SunnyBeach.com си постави амбициозната задача да допринесе поне няколко идеи за едно по-добро Лято2021.