Пролет 2021 - да проветрим главите

Да проветрим главите е израз, използван често по време на студентска сесия. Изричаш го в оня момент, в който си прегрял и излизаш навън. Няма значение в колко часа се случва това. Целта е да се ширне над теб безбрежието на небето. Сякаш напрежението се разрежда в пространството, изпълнено с далечни звезди. Ето на това викам аз спазване на дистанция и антидепресанти.

Когато живееш край морето, да проветриш главата, означава да се разходиш, да седнеш на пейката пред къщи, дори да отскочиш за един хляб. Вятърът е навсякъде. Само криволичещите улички те спасяват.

Хората край морето знаят как и къде да приседнат на раздумка. Сигурно сте забелязали, че през три от сезоните сутрин са седнали с лице към Изток, след пладне – пред другата комшийка. През лятото е на обратно. Обаче тогава почти не седят – тогава шетат из къщите, много от тях превърнати в къщи за гости, или пържат мекици.

По-възрастните мъже през зимата се срещат точно в 8 в някое отворено кафене – на табла и раздумка. През пролетта и есента излизат с лодките. През лятото – е! Никой не знае какво правят мъжете край морето през лятото.

Несебър е едно от тези крайморски градчета, в които животът тече точно по този начин. Суматохата и пълното с емоции и напрежение лято се компенсира от спокойствието на зимата и ранната пролет.

Крайморскaта алея е празна и ... чиста. Заведенията са затворени, почти готови с ремонта, и почистени за старта на сезона. С най-голяма надежда са онези, които са обърнати към морето. Това означава – всички по крайбрежната алея. Там винаги е пълно.

Полуостровът има предимството да гледа към морето от всички страни. Със „сушата“ го свърза техният провлак с Вятърната мелница. Ако застанете на най-източната част на полуострова, вляво погледът ви стига до Елените. Вдясно сушата свършва със Созопол.

Заставате на тази точка – край импровизирания вълнолом и си представяте как са впервали поглед един в друг, без да се виждат, пазачите на двете крепости – тази на древния Созопол, и тази на древния Несебър.

Ето такива мисли се въртят наоколо, докато вървя по улиците на Стария град. Не, че са нещо тези мисли ...  Ако имате нужда от кратко бягство през пролетта – огледайте се. Тук къщи за гости има на всеки ъгъл. Има и хотели, които работят целогодишно. Пролет 2021 ви очаква като прелюдия към лятото.