Повишено търсене на почивка в България

От началото на месец юни отпаднаха всички ограничения за пътуване до България за румънски граждани. Традиционно, те отсядат за почивка по курортите на Северното Черноморие. През миналата и настоящата година се забеляза увеличаване на интереса и към Слънчев бряг, Елените, Несебър и Равда. Освен едноседмични и десетдневни ваканционни пакети, румънците търсят почивки за уикенdа, за коледните и великденски празници.

В Румъния, туристическите агенции отбелязаха почти тройно по-голямо търсене за почивка в България. Причините за това са няколко.

Преди всичко привлекателни са намаленията, които се предлагат в хотелите и къщите за гости. На места, тези намаления преди началото на топ сезона достигат до 45-50%.

Втората причина е това, че България влезе в зеления списък на Румъния. При връщане на румънските туристи в страната им не се изискват изследвания и не се налагат каквито и да било ограничения. От своя страна, българските власти обявиха, че не се изискват допълнителни документи от северните ни съседи при влизане в страната, освен документ за самоличност.

Третата причина е близостта на морските курорти на Българското Черноморие до Южните части на Румъния и до Букурещ. Пътят до Слънчев бряг е около 4 часа. До Северните курорти е още по-малко - между 2 и 3 часа. Предимство на Южното Черноморие е фактът, че инфраструктурата е много по-добре развита, пътищата – нови или рехабилитирани.

Според генералния директор на Травъл Планер, най-търсените курорти са Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена. Хотелите продължават да предлагат специални оферти с много по-ниски цени от стандартното. Хитовите заведения вече стартираха летния сезон с Grand Opening партита и световноизвестни диджеи. Други се подготвят за начало на сезона между 15 и 25 юни. Една от големите атракции за туристите е да посетят казино в Слънчев бряг, където са концентрирани най-големите игрални зали и казина.

До тази година намаленията, предлагани от хотелиерите са били само до края на месец май. Тази година, при стагнацията, което продължава и преди отваряне на полетите от Англия, Германия, Русия, тези намаления са с удължена валидност. Независимо от това, препоръката на големите туроператори е да не се чака последният момент, и да се направят резервациите навреме.