БТА и НИМХ подкрепя туристическия бранш

Информационна подкрепа за хотелиери и туристи осигурява Българската телеграфна агенция и НИМХ. Прогнозата за времето в 19 български черноморски курорта и 14  планински се публикува ежедневна на началната страница на БТА. Специалната секция ще е достъпна за всички без да се изисква абонамент.

Ще се представя данни от метеорологичната прогноза нос Шабла, нос Калиакра, Балчик, Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Варна, Обзор, нос Емине, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско, Китен, Царево, Ахтопол и Синеморец.

Ще има данни и за силата на вълнението на морето. Услугата става възможна, благодарение на новата технология, с която разполага НИМХ.
Освен за морските курорти, информация за времето ще се публикувана и за планините. Включени са връх Мусала, връх Тодорка, връх Ботев, Черни връх, х. "Алеко", Рожен, връх Мургаш, Пампорово, Боровец, Смолян, Банско и Добринище. От есента подобни данни ще имаме и от балнеокурортите.

Ежедневно, БТА ще публикува прогнозата за времето за следващите 36 часа. С 3 минутно видео ще се съобщава месечната прогноза.
При опасност от бури и други природни бедствия, БТА ще дава незабавно информацията от НИМХ.

НИМХ е единствената оторизирана служба, която има право да издава предупреждения за опасни явления от хидро-метеорологичен характер. Затова връзката на НИМХ и БТА е изключително важна. По данни на ООН превенцията в тези случаи е от особено значение - един долар в превенция има възвръщаемост 8 долара, допълни той.