Обзор на пазара на недвижими имоти за първото полугодие на 2023

Един от секторите, в които екипът на SunnyBeach.com работи, са недвижимите имоти в Слънчев бряг и околните населени места. Искаме да споделим с Вас наблюденията си за първото полугодие на 2023 г.

Наблюдава се спад в активността на пазара. Основните причини за това са високата инфлация, ръстът на лихвите по ипотечните кредити и продължаващите военни действия в Украйна. Очакваме да започне забавяне на темпа на нарастване на цените и, едновременно с това, увеличаване на броя на недвижимите имоти, предлагани за продажба.

Същевременно, отбелязваме нарастване на изискванията от страна на банките към кредитополучателите, както и по-задълбочена проверка на финансираните проекти.

В столицата, независимо, че се появи известното забавяне, цените на имотите остават високи. Средна цена е трудно да се посочи точно, тъй като тя варира за различните квартали и тип на строеж. Зависи също от типа апартамент, година на строеж и други. Търсенето в столицата и големите градове е ориентирано предимно към по-големи жилища, готови за живеене. Особен интерес има към тристайните апартаменти.

Близо до по-големите градове се засилва интересът към къщи и малки парцели за строеж на еднофамилни жилища. Наличието на подобни имоти е ограничено, което води до високи цени. В по-отдалечените селски райони – на 50-60 км от градовете, в места с отлична комуникация има изгодни имоти, които, след ремонт са чудесно решение за ваканционно и постоянно жилище. Наблюдават се все повече млади хора, които имат възможност да работят отдалечено, да предпочитат този тип имот.

Ваканционните имоти по морските и планинските курорти също са от интерес. Независимо от това, активността в тази област е забавена през първото тримесечие на 2023 година. Очаквано започна да се покачва през второто. Българите и чужденците продължават да показват интерес към недвижими имоти в Слънчев бряг и околните населени места.

Като цяло, можем да обобщим, че ситуацията на пазара на недвижими имоти през първото полугодие на 2023 г. е сложна.

Ние предлагаме специална колекция от апартаменти и къщи в Слънчев бряг. Имаме и каталог с налични имоти, които не са публикувани. Разгледайте това, което продаваме и с свържете с нас за повече информация или с конкретно изискване.