Какво да правим?

Резерват Ропотамо

Природен резерват Ропотамо е толкова екзотичен, че го сравняваме с компютърна игра. Тръгнете от Созопол към Приморско и задължително спрете близо до огромния плаж Аркутино. Някъде тук Странджа е започва да ни гледа с мъдрите очи на древни времена и да разкрива своите тайни.

Намира се на територията на област Бургас. Има редовни автобусни линии. Препоръчваме да наемете кола под наем, тъй като пътят е красив и в отлично състояние.

Резерват Ропотамо е разположен в землищата на Приморско и Созопол. Обявен е като резерват през 1992 година за опазването на уникална флора и фауна по крайбрежието край устието на едноименната река. Територията е под защитен режим от 1940 г.

Резерватът се простира покрай двата бряга на река Ропотамо, чийто води се вливат в Черно море. Чували сте много за устието на Ропотамо. Чували сте и чудесната песен за реката.

На територията на резерват Ропотамо може да намерите много забележителни природни обекти като заливната тераса с лонгозни гори, големи пясъчни дюни и китна плажна ивица.

Този резерват съчетава красотата на Средиземноморието и широколистните гори. На територията на резервата се намира и блато Аркутино, където вирее водна лилия, жълта водна роза и водна леща.

Фауната на Ропотамо се състои от над 260 вида птици, 21 вида бозайници, както и 10 вида прилепи и 23 вида земноводни.

Най-известните скали в резервата са „Лъвската глава“ , за която се носят множество легенди, и „Веселата скала“.

Посетете резервата Ропотамо - сами или с деца! 

В категория:
Населено място:
Приморско
Докладвайте нередност
Какво да посетим?

Собственик сте на БИЗНЕС?


Добавете Вашият бизнес сега и получавайте неограничен достъп до оферти!