Защо да изберем Южното Черноморие за лятна почивка

От една страна къщите за гости и малките семейни хотели от Синеморец до Елените са с цени около 10 лв по-евтини на нощувка на човек. Причината е, че все повече българи се отправят на юг, и там легловата база е запълнена. Южняшкият дух е бохемски. Купонът тече както в плажните кръчми, така и в известните клубове.

Едновременно с това, хората тук са осъзнали, че по-добре голяма заетост, отколкото да оскубят туристите. Последните, с изтънели джобове от последната година, правят сериозен ресърч, преди да изберат място за лятото.

Нощувките в хотели в големите курорти, на юг - Слънчев бряг и на Север – Златни пясъци, са съизмерими. Всичко останало – шезлонги, чадъри, други плажни услуги са  50% по-евтини по Южното Черноморие. На места концесионерите са свалили на санитарния минимум цените за плажуващите. Компенсация намират по друг начин от наемателите на заведения и атракции.

Цените в заведенията. Надигна се глас, че са нарастнали ... безбожно. Твърдим, че усещането е доста измамно. Вечеря с морски глезотии, салати + питиета - от ракия до вино, безалкохолно, десерт и други, престой между 4 и 5 часа, за 5 души е между 160 и 180 лв. Основната мерна единица – шопската салата е 6.50 – 8.00 лв. За по-малко бихте могли да останете у дома и да си направите сами.

Разходите за ваканция излизат доста по-високи за хората от Западна България и поради транспортните разходи. Магистрала Тракия скъсява времето за придвижване и от София до Бургас то е около 3 часа и половина. По Хемус пътят до Варна е около 5 часа.

Като цяло пътната инфраструктура в Бургаска област е по-добре развита и поддържана. За 15-17 минути се стига до Слънчев бряг, по първокласен път, който заобикаля Поморие и Ахелой, където до скоро се случваха големи задръствания.

И не забравяйте, че ние южняците знаем как да накараме човек да се върне отново и следващото лято.