Анализ на сезон 2023 през очите на нашите партньори

Тъй като лятото е към своя край, бихме искали да направим кратък обзор на събитията и това как се отразиха на общото представяне на сектора. България все още не е извоювала статуса си на целогодишна туристическа дестинация, което на свой ред обуславя ясно изразен летен и зимен сезон. Съответно разликата, която се получава в обема на работата  изисква и сериозна подготовка от всеки един бизнес, за да може да посрещне търсенето на всички услуги съпътстващи престоя на гостите.
Относно твърденията за слаб летен сезон и намален брой посетители, искаме да ви споделим и гледната точка на Top Rent A Car като водеща компания за отдаване на автомобили под наем в България. Наистина за поредна година се наблюдава един по-колеблив сезон, който започна добре през месец май, последван от спад през месец юни. Причините според нашите наблюдения са първо световната инфлация и повишаването на цените, която води със себе си по-голяма предпазливост у клиентите и второ неблагоприятните атмосферни условия.

Както си спомняте през месец юни се изваляха значително количество дъждове, което поведе със себе си и вълна от анулации на резервации. От юли нататък смеем да твърдим, че тренда е възходящ и резервациите вървят нормално. Естествено лошите новини и слухове около замърсените води, скъпите чадъри и стекове по Черноморието също не помагат на бранша, но смеем да твърдим, че изявените хотели и комплекси, които са инвестирали време и средства в подготовката си се представят на нужното ниво и работата ни с тях продължава с добри темпове.
С две думи вярваме, че в края на краищата това ще бъде едно успешно лято, пълно с доволни клиенти и живот по курортите. Искаме от сърце да ви пожелаем един прекрасен и активен сезон.