Спа туризъм в Свети Влас

Свети Влас е сред онези места в България, които привличат туристи целогодишно.

Комбинацията от морска почивка и здравословен климат диверсифицират заетостта на легловата база и удължават сезона. Някогашната слава на селището, създадена от Санаториума за деца и възрастни с костни и белодробни проблеми, носи положително влияние и привлича хората и днес.

Още в 1905 година подобен Санаториум е имало край Варна. Индустриалното развитие на района след средата на 20 век принуждава медиците да търсят ново място. През 60 –те години на XX век специалистите курортолози, преценяват, че най-подходящо място за изграждане на санаториум е между село Влас и Несебър. Тук има великолепно съчетание на слънце с планинския въздух, който се смесва с морския.
Строителството започва през 1963 г. На 1 окт. 1965 г. 5 автобуса, 30 линейки и 120 деца с многоброен персонал пристигат. В началото на 1966 г. са готови и отделенията за възрастни.

Пълният капацитет е бил: над 400 легла. отделения за възрастни, детски ортопедични и детски белодробни. Имало е и основно училище до VІІІ клас, жилищни блокове в санаториума и в Несебър, кухненски блок и столови, ремонтна работилница, обширен озеленен парк, прекрасна плажна ивица.

Санаториумът е имал голяма популярност в страната. С това Община Несебър се наложи като голям национален курорт и почивно дело не само за летен туризъм. Училището към санаториума функционира при специфичните условия и заболявания на децата още с откриването му тук.

Днес Морски санаториум не съществува. Климатът обаче е все същият.