География и климат

Община Несебър се намира в северната част на Бургаска област, която граничи с Област Варна. Морската и граница започва на север от Обзор и стига на юг до Равда. Това са едни от най-прекрасните курортни кътчета на България. От птичи поглед Крайбрежието на Община Несебър изглежда като осеяно с домове и хотели, с малки заведения и култови дискотеки. Само тренирано око, запознато с географията и развитие на Несебърска община може да различи отделните селища.

На територията на Общината, която е около 420,4 кв км има 14 населени места. Градове са три: Несебър, Обзор и Свети Влас. Селата са: Равда, Гюльовца, Оризаре, Тънково, Кошарица, Баня, Паницово, Раковсково, Приселци, Емона, Козница – общо 11. Красавецът на България, курортният  комплекс Слънчев бряг, е също тук.

Три са основните зони. Крайбрежната е по самия морски бряг – добре развита с множество хотели и места за забавления. Равнинната зона започва на Запад от международния път Бургас – Варна. Тя е привлекателна за инвеститори, и е подходяща за развитие селското стопанство и селски туризъм. Планинската зона е в северната част на Общината. Тук са развити пчеларство, селски и спа туризъм.

Климатът е умереноконтинентален с ясно изразено влияние на морето: мека зима, прохладно лято. Подходящите природо–климатични условия и високата средногодишна температура са фактор, който формира отрасловата структура на общинската икономика – стопански туризъм, отдих и спорт. Плажните наличности на общината са едни от най-големите на българското Черноморско крайбрежие и възлизат на 1500 дка с общ капацитет 140 хил. плажни места.

Великолепният климат, близостта до морето и транспортните връзки, тласнаха развитието на тези, запуснати някога селца, напред. Те се превърнаха в привлекателни за инвеститорите места.

Туристическата дейност се диверсифицира: морски туризъм и плажуване, спа туризъм, селски и планински туризъм.

Старият Несебър е разположен на малък полуостров, единственият от този тип на българското Черноморие.  Площта му е само 850 м дълъг и широк окол 350 м.  Дълъг провлак, широк 10-на метра свързва полуострова със сушата. Емблема на града е старата вятърна мелница, която посреща гостите на Несебър някъде в средата на провлака.

Новият град е изцяло на сушата. Разширява се по самия бряг на морето. На Север се слива с курортения комплект Слънчев бряг, на Юг – със село Равда. На Запад Несебър достига го главния път Бургас – Варна.

Двата плажа, Южният и Северният, са рзположени по брега на Новия град. В Стария град брегът е на места стръмен и каменист, с няколко малки пясъчни плажа. Там са изградени пристани, на Юг – пристанището на Несебър. До самия бряг на Несебър е изградена крайбрежна алея, която е място за романтични срещи и дълги разходки.