Новата градска библиотека в Бургас отвори врати

Градската библиотека в Бургас вече има нов, хубав и уютен дом. Това е една сбъдната мечта. Традиция и модерни технологични решения дават възможност на знанията да бъдат и визуално достъпни.

Паметен в историята на града ще остане първият ден в новата сграда на Регионала библиотека „Яворов“. Сред първите посетители на библиотеката бяха представилите на културния елит на Бургас, бивши библиотечни служители.

Новата сграда е на мястото на бившата Немска болница. С невероятни интериорни и екстериорни решения израсна просторният дом на книгата и изкуството. Място, в което освен да се гмурнеш в необятния свят на книгите, можеш да надградиш знанията си. Най-малките посетители ще се забавляват, докато учат интересни и полезни неща.
                                                                                     
За да се спази традицията, всички служители на библиотеката се включиха в обща снимка. Историческата снимка ще влезе в летописа на културната институция след снимката от първата копка на новата библиотека на фона на изоставената и рушаща се бивша Немска болница.

Всички желаещи да разгледат новата библиотека могат да го направят всеки работен ден, включително и събота, от 09.00 до 17.00 часа. С оглед спазването на мерките за безопасност, се допускат само определен брой хора, дезинфекцира се по график.

Служители на библиотеката очакват посетителите пред всяка зала, за да ги упътят и да им разкажат къде какво се намира.

Проектът за изграждането на библиотеката стартира на 8 август 2019 г., когато бе направена символично първата копка. Основната му цел бе да събере на едно място целия библиотечен фонд от над 600 000 книги, разпръснати в 4 филиала на библиотеката.