Международен морски форум събира известни експерти в Бургас

Международният морски форум „Синьото бъдеще - наша отговорност” събира доказани експерти в Бургас. Форумът ще се проведе в Деня на моряка - 25 юни в Международния конгресен център - Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Времето за провеждане е от 9:00 часа до 15:00 часа.

Над 15 наши и чужди експерти ще се включат срещата с доклади, презентации и лекции. Дискусиите ще проведат в три панела: „Морската индустрия - гарант за работеща икономика”; „Синьо предприемачество - изследвания и иновации” и „Морски бизнес в черноморски регион”. Ръководители на дискусиите в панелите ще бъдат - Явор Велчев, основател на компанията „Shipposible”, к.д.п. Ивайло Пасков, регионален представител и координатор за Южна България и район Бургас в Българската асоциация на морските капитани (БАМК) и к.д.п. Георги Събев, управител на Южнобългарски морски образователен център – Бургас.

Честта да бъде откриващ лектор на форума се падна на к.д.п. Иван Цонев, Председател на Българска асоциация на морските капитани. Той ще говори за приноса на морячеството през годините от създаването на асоциацията.

Поканата на организаторите за лекторско участие приеха: адвокат Антон Антонов, Управляващ старши партньор в Агенция „Евробалканконсулт” ЕООД; проф. д-р Милен Балтов, Заместник - ректор в Бургаски Свободен Университет; Ивайло Трендафилов, гл.експерт в дирекция „Стратегическо развитие“ на Община Бургас; Явор Велчев, основател на Shippossible; Ивайло Иванов, териториален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура”- клон Бургас; доц. д-р Никола Тодоров от Университет „Проф. д-р Асен Златаров”; д-р Деян Димитров, юрист - експерт международно морско право; к.д.п. Александър Александров, Морски посланик на добра воля на Международната Морска организация (IMO); Христина Жабова, директор на ПГМКР „Свети Никола” – Бургас; адв. Димитър Вълчев от „Адвокати Бургас”, номиниран за „Личност на годината 2020”; Милен Димитров, председател на УС на Сдружение „Черноморски институт” и представител на СНЦ „Гларус”, и Стойчо Димов, ръководител звено „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция” в „Пристанище Бургас” ЕАД .

Темите, които те ще коментират, засягат различни аспекти от синята икономика. Лекторите ще дадат отговори за мястото на България в Черно море, след конвенцията на ООН по морско право и евроатлантическите реалности в 21 век, за това какви са новостите в опазването на околната страна и развитието на корабоплаването в тази насока. Ще бъдат обсъждани въпроси, свързани със сътрудничеството за син растеж в трансграничниге региони на Черно море, морската квалификация на младите хора, като гарант за бъдещо развитие на синята индустрия. Лекторите ще се спрат и на значимите постижения на българските моряци по света, но няма да отминат и теми, като случаят с кораба „Св. Николай” и предизвикателствата пред морското застраховане. Ще бъдат представени данни за проекти, които се реализират с европейско финансиране, както и какви са предизвикателства в круизния и пасажерски бизнес в Черноморския регион.

Чуждите лектори ще участват в Международния морски форум онлайн.

Питър Санд, Главен анализатор търговско корабоплаване  в „Балтийски и Международен Морски Съвет”(BIMKO) ще говори на тема: „Моряците заслужават подкрепа и корабите подпомагат света да се развива.

Иън Шорт, Директор на Лондонския офис на Адвокатска кантора „Си Джей Си” (CJC) ще се включи с: „История за живота и смъртта - Проучване на Лондонския Арбитраж”

Джон Долан, Заместник-директор по предотвратяване на щети в „Стандарт Пи енд Ай клуб” (Standard P&I Club) ще говори за „ Моряците - двигатели на стандартите”

Генералният директор по дигиталната инфраструктура в Министерството на транспорта и инфраструктурата на Украйна Фарид Сафаров ще коментира: „Цифровата трансформация на Украинския транспорт - перспективи за развитие”.

С приветствие към участниците във форума ще се включи и Еймилия Папахристу, Генерален секретар на „Асоциацията на Средиземноморските круизни пристанища”(MedCruise). „Пристанище Бургас” ЕАД е първото българско пристанище, което беше прето за пълноправен член на асоциацията през 2015 г.

Покани да участват във форума са изпратени на близо 100 компании и институции, свързани с морския бизнес.

Международен морски форум Бургас се осъществява с партньорството на: Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, водещата компания за корабно снабдяване и сателитни морски комуникации „NBS Maritime“ Ltd ”, фирма „Fishland” и корабна агенция „Dynasty”.